Кошмар в Горни Лом - неофициално над 10 жертви след взрива в завод "Миджур"*

64971
Кошмар в Горни Лом - неофициално над 10 жертви след взрива в завод "Миджур"*
Снимка: БГНЕС

Жертвите при взрива в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом са над 10. Това сочи неофициалната информация.

Три жени са пострадали при експлозията, едната от които е съпругата на кмета на Горни Лом, която е със счупена ръка. Взривът е избухнал в цех, в който работят 15 или 16 души. Достъп до цеха в момента няма, предаде БГНЕС.

Д-р Виделов от спешния център във Видин уточни, че за трите пострадали жени няма пряка опасност за живота. Той каза, че не може да каже какво става с хората, които са били в цеха по време на взрива, тъй като екипите нямат достъп до тях. На място има пет реанимационни екипа – от Монтана, Чипровци, Белоградчик и от Димово.

Според информация на bTV в двора на завода днес е имало седем ТИР-а с мини за обезвреждане. Има предположение, че се е взривила мина.

"Докато не получим официална информация от екипите на терен, призоваваме да не се спекулира с броя на пострадалите и дали има жертви", заяви медийният съветник на служебния министър-председател Веселин Нинов. Той съобщи, че цялата официална информация ще бъде подавана от МВР. Очаква се да бъде свикан брифинг на мястото на инцидента, на който да бъде дадена по-подробна информация. Той обърна внимание, че спасителните екипи не могат да влязат на мястото на трагедията 24 часа след взрива, поради съответните законови изисквания. "Готови сме за всякакъв вариант на развитие на ситуацията", каза още Нинов.

Утре в светлата част на денонощието ще бъде извършено разузнаване на терена чрез използването на безпилотни самолети и специализирана техника. Взривът остави два ВЕЦ-а без електрозахранване.

Заради тежкия инцидент БСП отменя своята предизборна кампания, което потвърждава, че става дума за тежък инцидент. Към мястото на инцидента вече пътува бившият председател на парламента Михаил Миков. Натам е тръгнал и вътрешният министър Йордан Бакалов.

Тежкият инцидент стана в 17:05 часа в бившия завод "Миджур", който сега е собственост на фирма "Видекс". По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът около фабриката е отцепен на 3 километра.

Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

След края на днешното заседание на МС служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов уточни, че в завода се е работило на две смени. Собствениците също са били в района в момента на взрива. Тогава Бакалов каза, че все още не е ясно дали има жертви и колко са те.

Преди 15 дни във въпросната фирма е направена цялостна проверка. Констатирани са нарушения и са издадени актове. Служебният министър на вътрешните работи каза, че такова произшествие в същата фирмата се е случи и през 2010 година, когато бяха ранени четирима души. Това е третият взрив за последните пет години в предприятието. При един от взривовете в предходните години загина един мъж. При друг от предходните взривове пострада зрението на един от работниците.

Взрив в завод за боеприпаси до Горни Лом, има ранени, няма опасност за селото*

Три жени пострадаха при експлозия в завод за производството на взривни вещества край село Горни Лом, Видинско. Една от ранените е съпру...

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com