Поискахме помощ от ЕС за наводненията във Врачанско и Видинско

11161
Поискахме помощ от ЕС за наводненията във Врачанско и Видинско
Снимка: БГНЕС

България подаде заявление за финансова подкрепа от Фонд "Солидарност" на ЕС за възстановяване на щетите от наводненията в областите Враца (Мизия) и Видин, съобщиха от МРР.

Документът е внесен на 23 октомври от главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в Министерство на регионалното развитие, която е национален орган, отговорен за управлението и контрола на средствата от Фонда за България.

Щетите от обилните дъждове в Северозападния район в периода 31 юли – 2 август 2014 г. са оценени на 77,5 млн. евро. Сумата надхвърля минималния праг за регионално бедствие според регламента на Фонда и е включена в заявлението за подкрепа. В срок от 6 седмици Европейската комисия ще разгледа документа и, ако искането бъде одобрено, ще изчисли размера на помощта, която страната ни може да получи за справяне с последствията от бедствието в Северозападна България.

Междувременно евродепутатът Момчил Неков отправи официално запитване как е изчислен размерът на помощта за страната ни, който беше поискан за наводненията в другите области. Стойността на щетите е 311,3 млн.евро, а е ЕК предлага 10,5 млн. евро обезщетение.

Килифарево се спаси от ново наводнение заради здрав разум

Обилните дъждове през последното денонощие, които доведоха до преливането на река Белица при Килифарево, не са станали причина за нови ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com