Само преди две седмици в "Миджур" - неправилно съхранение на боеприпаси

24343

Все още няма връзка с нито един от хората, които са били на работа при взрива в завод „Миджур” до Горни Лом. Това потвърди Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната и един от големите специалисти по боеприпаси.

Вътрешният министър Йордан Бакалов добави, че един от работниците, за когото се е смятало, че е в предприятието, е бил намерен в дома си в Монтана. Знаем за 15 души, които са били в завода по време на взрива – 12 работници и трима от собствениците на предприятието.

Все още няма информация за жертви след взрива в Горни Лом

Цяла нощ екипи на пожарна и линейки са стояли в центъра на Горни Лом в очакване да оказват помощ на пострадали при адския взрив в барут...

Според собственика на завода Валери Митков по време на утилизация са гръмнали гръцки мини. Предполага се, че са се взривили всичките противопехотни мини. Самият Митов обаче не е дал категорично предположение какво може да се е случило. Вчера се появи информация, че в завода е имало седем ТИР-а с мини.

Окончателно е установено, че и двете сгради на цеха просто са изчезнали. Най-вероятно става въпрос за човешка грешка, посочи Радев пред Нова телевизия.

На въпрос дали има информация какви са били нарушенията в завода, констатирани от служба КОС преди само две седмици, Радев отвърна, че не знае какви са били забележките. Тепърва ще се уточнява тази информация. Йордан Бакалов обаче заяви, че проверката е установила неправилно съхранение на боеприпаси.

През февруари 2010 година в същия завод отново има взрив и отново на гръцка мина, припомни Радев. Утилизирането става чрез разделяне на корпуса на мината и изваждане на взривното вещество, но при тази операция има опасност от експлозия.

Кошмар в Горни Лом - неофициално над 10 жертви след взрива в завод "Миджур"*

Жертвите при взрива в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом са над 10. Това сочи неофициалната информация. ...

По думите на вътрешния министър Йордан Бакалов ще има пресконференция към 10:00 часа с повече подробности. Последният вторичен взрив в завода е бил в 21:41 часа снощи (1 октомври). Първо ще се пусне безпилотен самолет над територията на завода и след това ще се прецени кога да влезе робот и жива сила – по процедура жива сила трябва да влезе на мястото на инцидента 24 часа след последната експлозия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com