Дървета от 14 държави в надпревара за титлата „Европейско дърво на годината 2015“

18644
Дървета от 14 държави в надпревара за титлата „Европейско дърво на годината 2015“
Снимка: Фондация "ЕкоОбщност"

Набиращото все по-голяма популярност международно съревнование за любими на хората дървета е в предстартова готовност. Конкуренцията тази година е по-сериозна от досегашните издания, тъй като в него участват представители на 14 държави - Англия, Белгия, България, Естония, Ирландия,

Испания, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия. Любопитните истории и снимки на дърветата-финалисти вече са достъпни на интернет страницата на конкурса, която от тази година е и с обновена визия.

Вековният дъб над Сливница

Вековният дъб над Сливница е един от кандидатите за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса за "Дърво с корен 2014",...

Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015“ се организира от сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Целта на инициативата, стартирала за първи път като национален конкурс в Чехия преди повече от 10 години, е да привлече вниманието върху ценните не само за жизнената ни среда, но и за културната идентичност и общностен дух, величествени представители на растителното царство, и да призове за повече отговорност към тяхното съхраняване.

За първи път през 2014-а българско дърво спечели състезанието и донесе международно признание и популярност на страната ни. Дългоочакваната титла получи любимият на сливналии Стар бряст, събрал 77 526 гласа на поддръжници от цялата страна и чужбина. Тази годината България ще представя чинарът, растящ на площада в с. Арчар, Видинско, който спечели приза „Дърво с корен 2014“ в ежегодния конкурс, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Така, 51-годишното дърво, превърнало се в приятел, незименна част от битието на местните жители и пръв участник във всички селски събори и празници, автоматично се класира като финалист в европейската надпревара.

Сред претендентите за европейския приз са дървета като Големият дъб в Шеруудската гора, приютявал в кухия си дънер Робин Худ и неговата весела дружина; борът в Опатовице (Чехия), за който преданията разказват, че е прокълнат седмоглав змей, борил се със Св. Георги; Дървото на Лейди в Шотландия, в чиито клони вече 24 години гнезди орел рибар (в България този вид е застрашен) – все обичани и известни дървета, за които се очаква да получат сериозна подкрепа по време на онлайн гласуването. Надяваме се, че и тази година съгражданите ни ще обединят усилия, за да помогнем на българския финалист да заеме достойно място сред дърветата в Европа.

Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари 2015 г. на интернет страницата на конкурса - www.treeoftheyear.org, където всеки ще може да подаде своя глас в подкрепа на чинара в с. Арчар.

Вековната черница в село Крамолин

Вековната черница в село Крамолин, общ. Севлиево, обл. Габровое един от кандидатите за най-обичано българско дърво в петото издание на...

Резултатите ще бъдат публикувани на същата страница на 5 март 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com