Една година от трагедията в завод "Миджур"

4742
Една година от трагедията в завод "Миджур"
Снимка: БГНЕС

Днес, 1 октомври, се навършва една година от взрива в Горни Лом, който отне живота на 15 души.

Мощният взрив срива със земята цех "С" на завод "Миджур" и отнема живота на 15 души, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното им дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, са се разхвърчали на стотици метри от цеха и раняват 3 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех, припомням БГНЕС.

Борисов се ядосва заради необезвредените мини от "Миджур"

Главният прокурор Сотир Цацаров каже докъде се стигнало държавното обвинение с отговорността на проф. Валери Митков, собственик на взри...

На мястото пристигат пожарни, полиция, линейки, районът веднага е отцепен. Но вътре влизат началникът на пожарната в Белоградчик Пламен Петров заедно с още трима души. Той е и първият човек, който отива до мястото на трагичния инцидент. "Нямах никакво съмнение дали трябва да влезем в завода, защото имахме информация за пожар и хора, които са заклещени. Още с пристигането видяхме, че цех "C" го няма.

В същото време в София, Видин и в Горни Лом започват разпити на свидетели. Прокуратурата иззема множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур". Заводът реално се държи от Валери Митков, чийто син загива в експлозията. В Националната следствена служба е разпитан и собственикът на фирмата. Стана ясно и че изпълнителният директор на завода е с оправдателни присъди по два случая от преди години, завършили със смърт на работници - през 2006 и през 2007 година.

В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Два дни след инцидента - на 3 октомври е обявен ден на национален траур.

Страшно - до 100 тона мини на ден са стигали до Горни Лом почти без охрана

Страшните разкрития, последвали миналогодишната трагедия в Горни Лом, когато при взрив на цех в завод „Миджур” загинаха 15 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com