Може до края на годината да кажат причината за взрива в Горни Лом

3316
Може до края на годината да кажат причината за взрива в Горни Лом
Снимка: БГНЕС

Може би до края на годината ще бъде готова експертизата от БАН за инцидента в Горни Лом. Там със сигурност мога да кажа, че ще има обвиняеми, които ще бъда между трима и четирима души, в зависимост от резултатите на експертизата. Това каза директорът на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков, цитиран от БГНЕС.

Все още се чака експертизата от БАН, предоставени са 118 тома материали, 7 души работят по нея. Експертизата ще трябва да каже конкретната причина за взрива и дали са спазени всички инструкции, свързани с утилизацията на боеприпаси.

ГЕРБ не позволи да бъде спрян вносът на мини за утилизация в България

Огромен спор се разрази в Народното събрание относно Закона за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси и конвенцията за заб...

На 1 октомври се отбеляза една година от взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, който отне живота на 15 души. Мощният взрив срина със земята цех "С" на завода и отне живота на 15 души, сред тях двама съпрузи. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, са се разхвърчали на стотици метри от цеха и раняват 3 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех.

Дали сред обвиняемите ще бъде и собственикът на завода зависи също от експертизата. До края на годината се очаква да приключи следствието, а от процедурата зависи и дали дотогава ще бъде внесен и обвинителният акт. „Предстоят може би последни действия по разследването, смятам, че до края на годината ще бъде ясно всичко“, каза Диков.

В София, Видин и в Горни Лом разпитаха свидетели по случая. Прокуратурата иззе множество лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на "Видекс" АД, собственик на завод "Миджур". В Националната следствена служба бе разпитан и собственикът на фирмата. Стана ясно и че изпълнителният директор на завода е с оправдателни присъди по два случая от преди години, завършили със смърт на работници - през 2006 и през 2007 година.

В завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма. Първоначалният договор е бил подписан на 08.07.2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31.07.2013 г. До 30.07.2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини. Осъществена е незабавна проверка на обект на "Видекс" АД в село Сеславци, след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал на 01.10.2014 г. сутринта /преди взрива/ от служба КОС на 05 РУП София разрешение за транспорт от Горни Лом до Сеславци на общо 800 000 противопехотни мини. Транспортът и съхраняването в складове в Сеславци са били отказани и разрешение не е издадено.

Борисов се ядосва заради необезвредените мини от "Миджур"

Главният прокурор Сотир Цацаров каже докъде се стигнало държавното обвинение с отговорността на проф. Валери Митков, собственик на взри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com