На два пъти съдът е връщал отнетия лиценз на собственика на "Миджур"

48496
На два пъти съдът е връщал отнетия лиценз на собственика на "Миджур"
Снимка: БГНЕС

Хората в „Миджур” не са имали никакви шансове – ако заводът не е бил направен както трябва, взривната вълна е щяла да унищожи село Горни Лом. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов.

Бакалов отвърна, че няма потвърждение в цеха да се е работило с железни чукове за разглобяване на мини. И добави, че в „Миджур” са се съхранявали „много повече мини, отколкото трябва”. Служба КОС към Пето РПУ обаче не е записала в доклада си „колко повече”. Имало е и проверка на 24 септември, както и на 11 септември, а след втората проверка работата в „Миджур” е продължила.

Заводът трябва да бъде отворен, въпреки всичко, твърди кметът на Горни лом

Завод "Миджур" трябва да бъде отворен. Това заяви кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов в ефира на bTV. Той допълни, че това се налаг...

Стана ясно, че през 2007 и 2010 година е отнеман лицензът на „Видекс”, но и в двата случая решението е падало в съда. Собственикът на завода – професор Валери Митков, не можа да обясни защо синът му е бил в 17:00 часа в завода – по документи няма данни, че се експериментирало с ново производство, уточни Бакалов пред Нова телевизия.

Защо служба КОС не е позволила да се преместят 800 хил. мини и не е ли допринесло това за трагедията – мините в склада не са допринесли, каза вътрешният министър. Има топла връзка с цеховете, но взривът е там, в цеховете, а не в склада, добави той. Тепърва ще се изяснява какво има в оцелелите складове – днес ще влезе „котка”, за да проверява.

Всеки трябва да си поеме отговорността – би трябвало след моето участие да се сетят тези, които сега мълчат. Не може да има становище контролните органи да затворят „Миджур”, а после заводът да работи. Това означава натиск, каза Бакалов, без да уточни твърдо кой какво дал и взел, защото не искал сега да коментира на принципа „една жена каза”.

Според Димитър Димитров, баща на един от загиналите работници в „Миджур”, с почването на работа служителите са минавали курсове как се обезвреждат мините. Чувах обаче, че има забавяне в процеса на работа и че е имало натиск да се работи по-бързо, за да се спазят срокове, добави той. И уточни, че не вярва да се е работило с метален чук – аз съм бил работник, работило се е с бронзови чукове и секачи. Но разказа и, че колеги на сина му са му разказвали как са карали мини в палета, редяли са ги на височина от три етажа и е имало развален мотокар, а са сваляни палета на ръка. Синът ми имаше образование за обработка на компютърни текстове, но не можа да си намери никаква друга работа, каза Димитров.

Бивш шеф на пожарната: В "Миджур" ще изкарат виновни тези, които загинаха

По всичко личи, че завод „Миджур” е трябвало отдавна да бъде затворен. Над 140 нарушения, куп паднали в Белоградчишкия съд ...

Искам да се обърна към главния прокурор и кандидат депутатите. Г-н прокурор, намерете виновния. Г-да кандидат-депутати, говорите за младежката безработица – създайте условия на младите да работят, завърши отчаяният и почернен баща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com