На фона на селска изборна драма Манолова оправда Изборния си кодекс

11164
На фона на селска изборна драма Манолова оправда Изборния си кодекс
Снимка: БГНЕС

170 души – толкова живеят във видинското Киреево. Но преди изборите изведнъж регистрираните по постоянен адрес стават двойно повече, показва репортаж на Нова телевизия.

За организатор на „преселението” е посочен Владимир Владимиров по прякор Владо Кюпа – от кмета на селото Герго Гергов. Владимиров го бил заплашвал с документи, но самият Владимиров отрича.

В Бургаска област започват проверки на адресни регистрации

Комисия, назначена със заповед на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, ще проверява има ли нарушения при извършването на адресн...

Оказа се, че в къщата на Цека Лалова били регистрирани 49 души! Тя се оправда, че уморена можела да бъде, но не и гладна. Да отстъпят пенсионерите, да оставят младите да работят. Искам в един европроект, да правя яхър, обясни Лалова, която посочи, че е регистрирала хората заради европроекта.

Братовчедът на кмета - Цветан Петков, също е регистрирал 25 души в къщата си. Той посреща кмета и екипа на Нова телевизия с тояга. Ходете снимайте неговите хора, където ги е регистрирал. Идете вижте в тетрадката на съвета къде регистрира кметът. Петков призна за своите регистрации, но щял да работи срещу сегашния кмет. Гергов отвърна, че регистрира всички. Ти си играч, разполагаш тук малко, там малко, посочи Петков, който щял да се кандидатира за кмет с подкрепата на „Атака”.

Защо има такъв апетит към кметското място? Заради заплатата, казва Гергов. Вземам като кметски наместник 520 лева, като истински кмет обаче ще е двойно, добави той.

Изборен туризъм - ГЕРБ срещу БСП

Борисов защити Манолова и подкрепи текстът ѝ за адресните регистрации

Преди 2 седмици възложих на Румяна Бъчварова да провери всички адреси, където има струпване. Ясно е че като на един адрес има 40 чове...

Абсурдна ситуация. Това е крайно демотивиращо особено за малките общини, където при регистрация на 300 души всичко се решава, заяви червеният депутат Мая Манолова. Същото посочи Светослав Иванов, който обаче посочи, че в Изборния кодекс беше свален прагът за избор на кмет – 100 души, а не 350, като ЦИК дори даде да се броят гласове по настоящ, а не само по постоянен адрес. Сегашният Изборен кодекс беше направен от Мая Манолова. Манолова отвърна, че това не е вярно – регистрацията била само по постоянен адрес.

Статистиката показва, че преселенията стават по настоящ адрес, не по постоянен, продължи Манолова. За много малки общини говорим за двойно увеличение на населението. Иванов добави и имена – Монтана, Кюстендил, Хасково. Това не са общини на ГЕРБ, нека го видим, подчерта депутатът от ГЕРБ. Добре че премиерът се намеси, защото инатът на депутатите от ГЕРБ води до такива спорове, до непознаване на законодателството.

Предложението ми е следното – всички регистрации между 1-ви февруари и 30-ти април да бъдат проверени и анулирани. Това означава около 100 000 регистрации. За да направиш нова регистрация, трябва нотариален акт, да има съгласие на собственика, както и да не надвишава броят на регистрираните три пъти броят на нормално живеещите в съответната сграда. Трябва обаче процедура, с която да има дерегистрация, защото сега такава няма и това е смисълът на законовото предложение.

Мая Манолова коментира, че днес (10 юни) ще има гласуване за изключване на Георги Кадиев от парламентарната група на Левицата. Причината – предложението му за законопроект за майчиния език. Кадиев предложи да има превод на майчин език при изборна агитация. Аз ще гласувам против, не може да се изключва народен представител заради различно мнение. Надявам се да не се стигне до гласуване, добави тя. И влезе в позната реторика – никога не сме били лидерска партия, Бойко Борисов да ни казва от парламентарната трибуна как да гласуваме.

Притеснения в Несебър за масови регистрации преди изборите

Регистрираните хора по настоящ адрес в Община Несебър вече са 8 000 души. Това заяви представителят на ГЕРБ Златко Димитров пред Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com