Взрив в завод за боеприпаси до Горни Лом, има ранени, няма опасност за селото*

38267
Взрив в завод за боеприпаси до Горни Лом, има ранени, няма опасност за селото*
Снимка: БГНЕС

Три жени пострадаха при експлозия в завод за производството на взривни вещества край село Горни Лом, Видинско. Една от ранените е съпругата на кмета на Горни Лом Илиян Михайлов, която е със счупена ръка.

Инцидентът е станал в 17:05 часа. Заводът, който е частна собственост, произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда, предаде БГНЕС.

По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба.

Според вътрешния министър Йордан Бакалов проблем за Горни Лом няма. Не е ясно обаче колко точно са пострадалите.

Делото за взривовете край Петолъчката отложено чак за декември

Делото за взрива при Петолъчката преди две години беше отложено от Ямболския районен съд. Причината е, че не е готова комплексна експер...

"Заводът е бил в Стара планина и е отдалечен от самото село. Информацията, която на този етап имаме, е във връзка с взрив, който се е случил в село Горни Лом, община Чупрене, във фирма „Видекс” АД. Това е бившият завод „Миджур”. Заводът е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Те са произвеждали взривни материали за минно-добивна промишленост, взривни вещества и т.н. Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода, доколкото ми е докладвано", поясни Бакалов, цитиран от Агенция "Фокус".

Министърът добави, че преди 15 дни във въпросната фирма е направена цялостна проверка. Констатирани са нарушения и са издадени актове.

Това е третият взрив за последните пет години в предприятието. При един от взривовете в предходните години загина един мъж. При друг от предходните взривове пострада зрението на един от работниците. През февруари 2010 година в завода избухна взрив и огромен пожар. В складовите помещения на предприятието се съхраняваха около 10 тона амонит. Тогава бяха разрушени два цеха на завода, а четирима души бяха ранени.

* Информацията е актуализирана

Лек взрив до метростанция "Сердика" заради трафопост

Слаба експлозия уплаши софиянци в центъра на столицата, в района на подлеза около метростанция "Сердика" откъм входа на хотел "Шерато...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com